Streik

Streiken over - gjennomslag for LO!

7,50 kr i generelt kronetillegg - Ramme: 5,2 %


Med basis i gjennomsnittlig industriarbeiderlønn for 2022: 544 700 kr: Ramme for oppgjøret: 5,2 % (overheng: 1,4%, tarifftillegg: 2,1%, glidning: 1,7%). LO og NHOs betraktning av ramma, som legger føringer for de lokale lønnsforhandlingene, kan man lese her.


Bussbransjeavtalen har fått 8,50 kr. Ellers er det gitt lavtlønnstillegg på ytterligere 3 kroner på overenskomster med lokal forhandlingsrett og 4 kroner på overenskomster uten lokal forhandlingsrett. Full oversikt i detalj finner man her.


Det nytter å kjempe!

FELLESFORBUNDET AVD. 23

Informasjon til medlemmer og tillitsvalgte i streik

LO i streik for rettferdig lønn og utjevning av forskjeller!

Mandag 17. april gikk ca. 23 000 LO-medlemmer ut i streik. Fredag 21. april kl. 06.00 vil ytterligere 16 500 medlemmer tas ut i streik, inkludert de LO-organiserte ved Benteler, KA, Raufoss Technology og Plasman. Ytterligere opptrapping vil kunne skje, med fem dagers varsel. 


Vi legger ned arbeidet, for å oppnå gjennomslag for våre rettferdige lønnskrav. Det er et kraftfullt virkemiddel, fullt lovlig, og avtalt mellom partene LO og NHO. Mediene fokuserer alltid på Hvordan rammer streiken DEG heller enn å fokusere på hvorfor vi streiker. Og det "passer" forøvrig liksom aldri med en streik.


Så hva er streik godt for? Streikevåpenet har opp gjennom tida sikret organiserte arbeidere helg, ferie, fritid, normalarbeidsdag, ubekvemstillegg, sykelønn, omsorgspermisjon, trygd, pensjon, AFP, lønnsøkninger og en rekke andre fordeler! Nå streiker vi for:


Rettferdig lønn
LO krever økt kjøpekraft. Nå er det arbeidstakernes tur – ikke topplederne.


Mindre forskjeller
De lavest lønte rammes hardest av økte levekostnader. Vi krever mer til
dem som har minst.



Les mer: Derfor er LO i streik


HJELP - JEG ER I STREIK!

HVA NÅ? Gjør din plikt - krev din rett!


Det er mange spørsmål som dukker opp, og vi skal prøve å gi en oversikt over svarene. Fellesforbundet har en generell oversikt her.


I "Hakkespettboka" - Fellesforbundets veileder for tariffoppgjør, finner du svaret på det aller meste.


1. Ved praktiske spørsmål om gjennomføringen av streiken på den enkelte bedrift, må dere henvende dere til klubbtillitsvalgte. De har forberedt seg, bedriften og dere medlemmer på en mest mulig hensiktsmessig gjennomføring av streiken. På et tidspunkt skal vi alle tilbake på jobb igjen. Det kan være greit å huske på.


2. Streik er ikke fri

Streik er en felles, solidarisk innsats og en pågående aktivitet, helt til vi får gjennomslag. Da er det viktig at vi står sammen, stiller på streikevakter (liste får du av din tillitsvalgt) og mønstringsmøter, og viser solidaritet med hverandre. Ta gjerne en tur innom streikevaktene og slå av en prat. Hør om det er noe du kan bidra med. Streiken kan også bli avsluttet på kort varsel, og da må vi være klare til å gå på jobb innen rimelig tid.


3. Sikre din økonomi så lenge streiken pågår

Kontakt banken, og fortell om din situasjon. De fleste er forståelsesfulle, og så lenge du er i forkant, vil de fleste være romslige med å tilby f.eks. avdragsfrihet. Du kan også søke om konfliktlån til boligrente (en LO Favør-fordel), forutsatt at du har eller oppretter konto hos Sparebank1.


4. Følg med i media og beskjeder

På LOs, Fellesforbundets og avdelingas nettsider og sosiale medier vil det legges ut informasjon, fortløpende. FriFagbevegelse.no er også en god kilde til siste nytt om streiken. Sjekk også epost jevnlig.


5. Noe du savner informasjon om?

Gi beskjed til din nærmeste tillitsvalgte, så skal vi etter beste evne prøve å få det besvart.


Streikebidrag

Konfliktstønaden, "streikelønnen", er på 4162 kroner pr uke (832,40 per dag). Det trekkes ikke skatt av konfliktstønaden.


Avdelingsstyret vil også følge med på utviklingen i streiken, og  vurdere størrelsen på evt. lokalt streikebidrag. Ved streikene i 1996 og 2000 ble det gitt lokalt streikebidrag (i ettertid, etter streiken var over).

Kontonummer

Det er viktig at du har registrert deg med riktig kontonummer for å motta streikebidrag. Du kan enkelt endre dine personlige opplysninger på Min Side hos Fellesforbundet.